Om de impact van voertuigen op het klimaat en de luchtkwaliteit steeds verder te verminderen neemt de overheid steeds meer maatregelen. Een van deze maatregelen, die in zal gaan vanaf 2025, is dat Nederlandse gemeenten vanaf 2025 zero-emissiezones mogen gaan invoeren. In dit blog leggen we uit wat zero-emissiezones zijn, waar ze worden ingevoerd, welke overgangsregelingen er van toepassing zijn en hoe Eurocars Bedrijfswagens kan ondersteunen bij deze veranderende omstandigheden.

 

Wat is een zero-emissiezone?

Een zero-emissiezone (ZE-zone), is een specifiek gebied binnen een gemeente waar bedrijfswagens en vrachtwagens met een verbrandingsmotor geen toegang tot hebben. Dit gebied omvat in ieder geval het stadscentrum en de omliggende wijken. Het doel van deze zero-emissiezones is om de luchtkwaliteit en leefbaarheid binnen de steden te verbeteren en de impact op het klimaat te verminderen door de uitstoot van schadelijke stoffen te beperken. Dit wordt bereikt door enkel elektrische bedrijfswagens of bedrijfswagens op waterstof toe te staan in deze zones, ofwel uitstootvrije bedrijfswagens en vrachtwagens. 

De invoering van zero-emissiezones kan gevolgen hebben voor diverse bedrijven. Ondernemers die afhankelijk zijn van diesel- of benzinevoertuigen en in deze gebieden opereren, zullen zich moeten aanpassen aan deze nieuwe regelgeving door te investeren in uitstootvrije voertuigen, zoals elektrische bedrijfswagens of bedrijfswagens op waterstof. 

 

Waar worden deze zero-emissiezones ingevoerd?

Op dit moment zijn er 29 Nederlandse gemeenten die de ambitie hebben om een zero-emissiezone in te stellen of die zelfs al het besluit hebben genomen om er een in te stellen. De volgende gemeenten willen al in 2025 een zero-emissiezone instellen: Amersfoort, Amsterdam, Apeldoorn, Assen, Delft, Den Bosch, Den Haag, Deventer, Eindhoven, Groningen, Haarlem, Leiden, Maastricht, Nijmegen, Rotterdam, Tilburg, Utrecht en Zwolle. Daarnaast zijn er niet alleen in Nederland, maar ook in andere Europese steden plannen om zero-emissiezones in te stellen. 

 

Overgangsregeling

Om bedrijven en ondernemers de kans te geven zich aan te passen aan de nieuwe regelgeving, zijn er diverse overgangsregelingen van kracht. De volgende regels gelden:

  • Alle bedrijfswagens die vanaf 1 januari 2025 op kenteken worden gezet moeten uitstootvrij zijn om de zero-emissiezone in te mogen. 
  • Bedrijfswagens met een emissieklasse van 4 of lager hebben geen toegang tot de zero-emissiezones.
  • Bedrijfswagens met emissieklasse 5 hebben tot 1 januari 2027 toegang tot de zero-emissiezones.
  • Bedrijfswagens met emissieklasse 6 hebben tot 1 januari 2028 toegang tot de zero-emissiezones.

In sommige gevallen worden er uitzonderingen gemaakt, ook als jouw bedrijfswagen volgens deze regels eigenlijk geen toegang heeft tot de zero-emissiezones. Dit worden vrijstellingen en ontheffingen genoemd. Een vrijstelling is gebonden aan een kenteken en wordt automatisch toegekend, terwijl je een ontheffing zelf zult moeten aanvragen. Zowel vrijstellingen als ontheffingen zijn geldig tot 1 januari 2030. Om met een bedrijfswagen voor een vrijstelling in aanmerking te komen, moet je aan een van de volgende voorwaarden voldoen:

  • Jouw voertuig is ouder dan 40 jaar.
  • Je hebt een rolstoeltoegankelijk voertuig.

Voor bedrijfswagens die niet zijn vrijgesteld komen de volgende ontheffingen:

  • Dagontheffing: een dagontheffing wordt verleend voor de duur van 1 dag, vanaf 00:00 tot 06:00 de volgende dag. Je kan maximaal 12 dagontheffingen per voertuig, per gemeente en per jaar aanvragen. Het kan zijn dat er een ondergrens gehanteerd gaat worden voor de emissieklasse van het voertuig. 
  • Ontheffing voor particulier bezit: er wordt met de gemeenten gekeken naar hoe particulieren met een bedrijfswagen voor privégebruik ontheven kunnen worden. 
  • Ontheffing wegens lange levertijden: je kunt een ontheffing krijgen als je een nieuw uitstootvrij voertuig hebt besteld met de bevestiging van je order, om de wachttijd te overbruggen. 
  • Ontheffing in verband met dreigend faillissement: als je in directe financiële problemen terechtkomt door de aanschaf van een uitstootvrij voertuig, kan een ontheffing verleend worden. Je zult dit aan moeten tonen met recente jaarrekeningen. 
  • Ontheffing als er geen uitstootvrij alternatief is: als er nog geen uitstootvrij alternatief is voor jouw voertuig, kan er een ontheffing worden verleend. 

 

Boetevrij overstappen naar elektrisch

Deze aangekondigde maatregelen vereisen belangrijke veranderingen in jouw wagenpark. Een logische stap is om te gaan investeren in uitstootvrije voertuigen. Toch snappen we bij Eurocars Bedrijfswagens dat nog niet alle ondernemers klaar zijn voor de overstap naar elektrisch en dat omgaan met deze veranderingen uitdagend kan zijn. Om deze reden hebben wij ons financial leasecontract ontwikkeld, waarbij wij ondernemers ondersteunen en ontzorgen bij de overgang naar elektrisch. 

Als je bij Eurocars Bedrijfswagens een financial leasecontract afsluit, kun je in de komende jaren jouw bedrijfswagen boetevrij inruilen voor een elektrische bedrijfswagen, wanneer het jou uitkomt. We sluiten vervolgens een nieuwe leaseovereenkomst af met tenminste dezelfde looptijd als je huidige contract. Dit betekent dat je geen extra kosten hoeft te maken bij de overstap naar een elektrisch voertuig. Lees er alles over in ons blog. 

 

Conclusie

De invoering van zero-emissiezones vanaf 2025 in diverse Nederlandse gemeenten zal een grote impact hebben op ondernemers en hun wagenpark. Het overstappen naar een elektrische bedrijfswagen is de logische keuze, waarmee je voorbereid bent op de nieuwe regelgeving en de toekomst. Ben jij al klaar voor de overstap? Bekijk dan ons aanbod elektrische bedrijfswagens.

De voordelen van Eurocars Bedrijfswagens

  • Geen jaarcijfers nodig
  • Online kopen: niet goed, geld terug. Geen zorgen dus als de bedrijfswagen uiteindelijk toch niet bij je past!
  • Gratis thuisbezorgd door heel Nederland bij online aankoop